Πάσχα στις Σπέτσες

Οι Σπέτσες είναι ο απόλυτος προορισμός για την πρώτη εξόρμηση της άνοιξης, το Πάσχα. Το νησί «φοράει τα καλά του» και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους επισκέπτες του μετά τον χειμώνα και οι ανοιξιάτικες ευωδιές και αρχοντικό σκηνικό συμβάλλουν στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών.

Χαρακτηριστική είναι η Περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή από τις τέσσερις κύριες ενορίες του νησιού, την Ανάληψη, τον Άγιο Αντώνιο, τον Άγιο Ιωάννη και τη Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου. Γεμίζουν τα σοκάκια των Σπετσών με ψαλμούς και το φως των κεριών, καθώς οι τέσσερις επιτάφιοι περιφέρονται και καταλήγουν όλοι μαζί στην πλατεία Ποσειδωνίου, όπου και ανυψώνονται σχεδόν διαγωνιστικά μεταξύ τους για το  πόσο ψηλά φτάνουν, αλλά και πόσο όμορφα στολισμένοι είναι.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ανάλογα με τις προτιμήσεις του επισκέπτη, η κάθε ενορία προσφέρει διαφορετική εμπειρία με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη». Ο Άγιος Αντώνιος βρίσκεται στην καρδιά της Ντάπιας, από όπου συνηθίζεται η ρίψη πυροτεχνημάτων. Ο Άγιος Ιωάννης στην Κουνουπίτσα, ως ενορία πολλών Σπετσιωτών, σείεται από δυναμιτάκια, όμως στην Ανάληψη γίνεται πάντα η πιο θορυβώδης Ανάσταση με την καύση μικρής βάρκας στον προαύλιο χώρο γεμάτη βεγγαλικά και δυναμιτάκια που επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των Σπετσιωτών ως «μπουρλοτιέρηδων». Ο Άγιος Νικόλαος, ως Μητρόπολη, συγκεντρώνει επίσης αρκετούς πιστούς, συμπεριλαμβανομένου και των τοπικών αρχών, επίτιμων καλεσμένων και αποτελεί επιλογή και ανθρώπων γνωστών στον πολιτικό, επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό κόσμο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η άγνωστη έως και «σιωπηλή» επιλογή του Μοναστηρίου των Αγίων Πάντων, καθώς η ρίψη βεγγαλικών απαγορεύεται.  Οι μοναχές ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» μέσα στον χώρο του νεκροταφείου δημιουργώντας το πλέον κατανυκτικό κλίμα που ακολουθείται με ευλάβεια και σεβασμό από τους πιστούς.

Παράδοση πλέον αποτελεί και η «καύση του Ιούδα» στην Ντάπια το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, που ακολουθείται από εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και το παρακολουθούν ενθουσιασμένοι ντόπιοι και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι.

Εκτός των λειτουργιών που χαρακτηρίζουν το Πάσχα, οι επισκέπτες ανεξαρτήτως καιρού, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το ολάνθιστο βουνό των Σπετσών μέσω των Μονοπατιών, τις παραλίες κι ας μην είναι ακόμη για βουτιές, αλλά και την απλή, όμως τόσο ξεχωριστή βόλτα ανάμεσα στα αρχοντικά του νησιού, που κάθε γωνιά προμηνύει το καλοκαίρι.