Μουσεία

Η ιστορία των Σπετσών είναι συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ηρωική συνεισφορά των Σπετσιωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ενώ μέχρι και σήμερα η ιστορία αυτή είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά των Σπετσών που διατηρεί έναν αέρα άλλης εποχής, αρχοντικό και δυναμικό. Τα δύο μεγαλύτερα μουσεία του νησιού είναι αφιερωμένα στην εποχή της Επανάστασης με την κατοικία της θρυλικής Καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας να είναι για πολλούς επισκέπτες όχι μόνο ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής τους, αλλά και ο βασικός λόγος να ταξιδέψουν στις Σπέτσες. Το δημόσιο Μουσείο Σπετσών, ή αλλιώς το Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, εκθέτει επίσης αντικείμενα και κειμήλια της εποχής του ’21, όμως εκπλήσει τους επισκέπτες του, αφού εκθέτει και αρχαιολογικά ευρήματα από την Πρωτοελλαδική και Μυκηναϊκή περίοδο ως την βυζαντινή εποχή, αφού οι Σπέτσες χαρτογραφούνται για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Μικρότερα, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα μουσεία και χώροι πολιτισμού του νησιού συμπεριλαμβάνουν το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, η έκθεση και η ξενάγηση στους χώρους της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, όπως και η Ανοιχτή Έκθεση των Γλυπτών της Ναταλίας Μελά στην περιοχή του Φάρου στο Παλιό Λιμάνι.

Μουσείο Μπουμπουλίνας

Το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, ιδρύθηκε το 1991 από τον Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, 5ης γενιάς απόγονο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και την σύζυγό του, Λίντα, ενώ διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα από τους απογόνους. Σκοπός ίδρυσης του Μουσείου ήταν η διάσωση και συντήρηση του 300 και πλέον ετών αρχοντικού και κατοικίας της Καπετάνισσας με τον δεύτερο σύζυγό της, Δημήτριο Μπούμπουλη.

Ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας και θα θαυμάσει συλλογές από όπλα, παλαιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως και 20ού αιώνα καθώς και το υπέροχο φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας. Όλα τα εκθέματα είναι αριθμημένα και ο επισκέπτης περιηγείται με τον δικό του ρυθμό, εστιάζοντας στα εκθέματα του ενδιαφέροντός του. Για τους ξένους επισκέπτες, η ιστορία της ηρωίδας διατίθεται σε 25 γλώσσες, καθώς υπάρχει και η δυνατότητα οργάνωσης ιδιωτικών ξεναγήσεων και εκδηλώσεων.

Από το έτος ίδρυσής του, έχουν ξοδευτεί στην επισκευή του κτιρίου και στην συντήρηση των εκθεμάτων πάνω από €1.500.000, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα έσοδα του Μουσείου, αλλά τα τελευταία χρόνια και από κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, και έχει υποδεχθεί πάνω από 1.200.000 επισκέπτες (εκ των οποίων 400.000 είναι μαθητές) από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η βοτσαλωτή αυλή 300τμ του Μουσείου Μπουμπουλίνας φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών και ιδιωτικών εκδηλώσεων τους θερινούς μήνες, όπως συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, βραβεύσεις στην σκιά του επιβλητικού αρχοντικού ανάμεσα σε ελιές και μπουκαμβίλιες.

Τηλ.: 22980 72077
Email: bouboulinamuseum@gmail.com
Facebook: Μουσείο Μπουμπουλίνας- The Bouboulina Museum
Instagram:  bouboulinamuseum 

Μουσείο Σπετσών- Χατζηγιάννη Μέξη

Το δημόσιο Μουσείο Σπετσών άνοιξε το 1938 και στεγάζεται στο αρχοντικό του Χαζτηγιάννη Μέξη, προύχοντα του νησιού και αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, ενώ είναι από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια κατασκευασμένα με το παραδοσιακό σχήμα Π. 

Στον κύριο όροφο του Μουσείου, αφού εισέλθετε και ανεβείτε τις επιβλητικές εξωτερικές σκάλες, θα συναντήσετε κεραμικά και αγγεία της Πρωτοελλαδικής και Κλασικής περιόδου, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά και νομίσματα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου, συλλογή μεταβυζαντινών και ρωσικών εικόνων και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, κεραμικά ανατολίτικης και ευρωπαϊκής τέχνης, από τα ταξίδια των Σπετσιωτών ναυτικών στα τέλη του 18ου αιώνα και τοπικές ενδυμασίες Σπετσιωτών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δείγματα ξυλογλυπτικής (κασέλες, έπιπλα), και κεντήματα.

Η τελευταία αίθουσα του ορόφου εκθέτει σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, μεταξύ των οποίων, τη σημαία της Επανάστασης (και των Σπετσών), την οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας, δωρεά της οικογένειας Μπούμπουλη κατά την ίδρυση του Μουσείου, όπλα της ίδιας και άλλων αγωνιστών, ιστορικά έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων, υδατογραφίες και ελαιογραφίες πλοίων του Αγώνα και σπάνια ξύλινα ακρόπρωρα.

Τηλ. Επικοινωνίας: 22980 72994

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών όπου εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια από διάφορους ναούς, αλλά φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, παρουσιάσεις στην πανέμορφη βοτσαλωτή αυλή του Ναού.

Επικοινωνία: π. Γρηγόριος Νανακούδης

 

Αναργύρειος & Κοργιαλλένιος Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ)

Στα κεντρικά κτίρια της Α.Κ.Σ.Σ. εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή της Σχολής και εθνικού ευεργέτη, Σωτήριου Ανάργυρου. Ταυτόχρονα, διοργανώνονται ξεναγήσεις στα εδάφη της Σχολής τους θερινούς μήνες.

Τηλ. Επικοινωνία: +302298072206, +30 22980 72306

Email: info@akss.gr

https://akss.gr/

 

Ανοιχτή Έκθεση Γλυπτών Ναταλίας Μελά

Η αναγνωρισμένη γλύπτρια Ναταλία Μελά (1923-2019), που πέρασε σχεδόν όλα τα καλοκαίρια της στις Σπέτσες, έχει φιλοτεχνήσει πληθώρα γλυπτών που κοσμούν το νησί με πλέον χαρακτηριστικό εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στην Πλατεία του Ποσειδωνίου. Το 1993 στήθηκε και η ανοιχτή έκθεση 11 γλυπτών στην περιοχή του Φάρου στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού. Ζώα, μικρά και μεγαλύτερα, όπως κατσικάκια και ταύροι, αλλά και μυθικά πλάσματα, όπως η περίφημη Γοργόνα που χαιρετίζει όσους μπαίνουν στο λιμάνι, περιμένουν τους επισκέπτες σε μια από τις πιο όμορφες βόλτες που έχει να προσφέρει το νησί. Ιδανική ώρα το σούρουπο και ιδανική παρέα οι μικροί σας φίλοι που καβαλάνε τους ταύρους και χτυπάνε τα καμπανάκια στους τράγους.