Οι Σπέτσες σε Όλες τις Εποχές

Καλοκαίρι

Οι Σπέτσες αποτελούσαν πάντα τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό κηρύσσοντας την επίσημη έναρξή του με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά διατηρώντας και πιστούς θαμώνες, μικρούς και μεγάλους, μέχρι το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και τον εορτασμό της Ναυμαχίας των Σπετσών, την Αρμάτα. Η εύκολη προσβασιμότητα του νησιού αφαιρεί από τους επισκέπτες το άγχος οργάνωσης ενός μεγάλου ταξιδιού και τους επιτρέπει να ταξιδέψουν στον χρόνο, σε μια εποχή αρχοντικής αρχιτεκτονικής, περπατώντας ανάμεσα παραδοσιακά καπετανόσπιτα γεμάτα τοπική και εθνική ιστορία. Οι απογευματινοί περίπατοι ή οι βόλτες με ιππήλατες άμαξες στους παραλιακούς δρόμους δεν παύουν να μαγεύουν τον επισκέπτη, όσες φορές και να επιλέξει τις Σπέτσες.

Το καλοκαίρι προσφέρεται για τα μπάνια στη θάλασσα ώσπου να δύσει ο ήλιος, τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα, αλλά και η νυχτερινή διασκέδαση ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ιστιοπλοΐα, watersports, πρωινή πεζοπορία στα μονοπάτια του πευκόφυτου δάσους των Σπετσών και πληθώρα δραστηριοτήτων ή απλώς και ένα ήσυχο βράδυ σε ένα από τα δύο θερινά σινεμά, κάνοντάς τις έτσι τις ιδανικές διακοπές για τον καθένα ξεχωριστά.

Φθινόπωρο

Το καλοκαίρι όμως- ή έστω ο ζεστός καιρός- δεν τελειώνει πλέον αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά κρατά καλά ως τον Οκτώβριο και συνεπώς, οι Σπέτσες είναι εκεί να παρατείνουν όσο περισσότερο γίνεται εκείνη την γλυκιά ανεμελιά του αποκαλόκαιρου. Πολλοί τακτικοί επισκέπτες άλλωστε, προτιμούν το φθινόπωρο για τα πιο ζεστά νερά της θάλασσας και τους πιο ήρεμους ρυθμούς «μικρού καλοκαιριού».

Οι αθλητικές διοργανώσεις και τα τελευταία τριήμερα του έτους δημιουργούν μια ομαλή μετάβαση προς τους χειμερινούς μήνες, καθώς και οι Σπέτσες μπαίνουν σε μια περίοδο ανάπαυσης, αλλά όχι απομόνωσης, και περισσότερο απ’ όλα φανερώνεται μια μαγευτική πλευρά της καθημερινότητας του νησιού.

Χειμώνας

Έχετε αναρωτηθεί πως ζουν τα νησιά τον χειμώνα; Ίσως κάποιο νησί στις Κυκλάδες να μαίνεται από τους ανέμους και αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά οι Σπέτσες δεν χάνουν ποτέ την προσβασιμότητά τους. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, στα μόλις 26χλμ του, κατοικούν περίπου 4.000 μόνιμοι κάτοικοι και όσοι επισκέπτονται το νησί τους χειμερινούς μήνες, νιώθουν περισσότερο ντόπιοι παρά απλοί επισκέπτες ή τουρίστες.

Οι ρυθμοί είναι πιο ήρεμοι και γαλήνιοι, η φύση απολαμβάνεται σε μια διαφορετική, πιο άγρια εκδοχή της, όχι μόνο στις παραλίες της, αλλά και στην δυνατότητα εξερεύνησης του πλούσιου βουνού των Σπετσών, πίνοντας έναν ελληνικό καφέ στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με θέα όλο τον Αργολικό Κόλπο.

Τα εστιατόρια και μαγαζιά που μένουν ανοιχτά δημιουργούν εκείνη την αίσθηση οικειότητας που λείπει από τους περισσότερους που μένουν στις μεγάλες πόλεις και αρκεί ένα Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες στα μέσα σου χειμώνα, από το πρώτο κιόλας βράδυ ο επισκέπτης να καλωσοριστεί με το μικρό του όνομα, να γίνει ένα με τους ντόπιους.

Άνοιξη

Από τις αρχές της άνοιξης, οι Σπέτσες προετοιμάζονται για περισσότερους επισκέπτες, για τα πρώτα Σαββατοκύριακα και τριήμερα, όπως οι Απόκριες ή ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και μαζί ξεκινούν αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις. Η επιτομή της άνοιξης με τον εορτασμό του Πάσχα κορυφώνεται στο νησί των Αρωμάτων, που κατακλύζεται από επισκέπτες και θαμώνες, προσφέροντας μια μυσταγωγική, αλλά παράλληλα αρχοντική, κοσμοπολίτικη αύρα στις παραδόσεις και λειτουργίες των ημερών.