Το Ίδρυμα Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.) έχει επιφορτιστεί με την υλοποίηση του οράματος και τη διαχείριση της περιουσίας του  εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Αναργύρου.
Αποστολή της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής είναι η συνεχής και πολυεπίπεδη παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, μέσω των τυπικών και των άτυπων μορφών εκπαίδευσης.
Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Α.Κ.Σ.Σ. κοντά στον παραδοσιακό οικισμό των Σπετσών και το μοναδικό πευκοδάσος του ιδρύματος – που καλύπτει περίπου το μισό νησί και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή του – έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις δραστηριότητες της Α.Κ.Σ.Σ. κατά την περίοδο λειτουργίας της Σχολής και του οικοτροφείου της (1928-1983) και κατά την περίοδο που ακολούθησε.
Πράγματι, με σταδιακές αναβαθμίσεις, οι εγκαταστάσεις αποτέλεσαν πόλο έλξης εθνικών και διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ακόμη, οι εγκαταστάσεις – και ιδίως το αρχαίου τύπου θέατρο 1100 θέσεων στον παρακείμενο λόφο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έχουν φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στόχος της Σχολής είναι η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, οι οποίες σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου συνεργασίες με καταξιωμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Φορείς, θα οδηγήσουν στη δυναμική και ουσιαστική τεχνική και επιστημονική απόδοση σ’ ένα κοινωνικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον που συνεχώς μεταλλάσσεται.

ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, συνεχίζοντας την 80χρονη πρωτοποριακή παρουσία της στον ελληνικό πνευματικό βίο, καταθέτει τη συμβολή της στην προετοιμασία του ευρωπαίου πολίτη για τη νέα εποχή, προωθώντας και εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά-ερευνητικά προγράμματα ισχυρής παρεμβατικότητας. Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή αποσκοπεί στην υποστήριξη της πολυεπίπεδης εκπαίδευσης και κατάρτισης των πολιτών, μέσω τόσο των τυπικών όσο και των άτυπων μορφών εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής έχουν στόχο να συνδέσουν τα πορίσματα της έρευνας, σε διάφορες γνωστικές περιοχές, με την κοινωνία, τη ζωή των σπουδαστών και των πολιτών.
Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Σχολής στο νησί των Σπετσών είναι το ιδανικό μορφωσιογόνο περιβάλλον για μεγάλης έντασης, μικρής διάρκειας και υψηλού επιπέδου σπουδή.
Πρόσφατα στήθηκε η βιβλιοθήκη της Αναργυρείου Σχολής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κτιρίου Γ’ η οποία περιλαμβάνει 5.000 περίπου βιβλία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και αξίας στην ελληνική, γαλλική, αγγλική γλώσσα με πολυποίκιλη θεματολογία.

H Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών διοικείται από εννεαμελή Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία διορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με εξαετή θητεία (21Ν.2817, ΦΕΚ78, 14/3/2000, τεύχος Α’) και τελευταία της σύνθεση από τις 16 Ιανουαρίου 2020 έως και σήμερα είναι:

  • Πέτρος Πετρακόπουλος, Πρόεδρος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  • Γεώργιος Κωστελένος, Αντιπρόεδρος, Οικονομολόγος
  • Ευγενία Παπαθεοδώρου, Γεν. Γραμματέας, Δικηγόρος
  • Αντώνιος Μουζάκης, Tαμίας, Λογιστής Φοροτεχνικός
  • Κωνσταντίνος Κανόνης, Μέλος, Τραπεζικό Στέλεχος, Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Αθανάσιος Λαμπρόπουλος, Μέλος, Δικηγόρος
  • Ιωάννης Μαρτίνος, Μέλος, Εφοπλιστής
  • Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Μέλος, Τοπογράφος Μηχανικός
  • Φανή – Λάρα Σταφυλοπάτη, Μέλος, Ιδιωτική Υπάλληλος

Διεύθυνση: Ζωή Παπαδάκη

Tηλέφωνο επικοινωνίας : 210 3613751 (Αθήνα) – 22980 72206 (Σπέτσες)

Δείτε ακόμα

Σπηλιά του Μπεκίρη

Σπηλιά του Μπεκίρη, Άγιοι Ανάργυροι – Σπέτσες, 180 50 Η σπηλιά του Μπεκίρη είναι ένα από τα αξιοθέατα στις Σπέτσες με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, αλλά

Θέατρο Αναργυρείου Σχολής

Θέατρο Αναργυρείου Σχολής, ΑΚΣΣ – Σπέτσες, 180 50 Στις εγκαταστάσεις της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών μέσα στο πευκοδάσος πάνω από τα κύρια κτήρια της

Δημαρχείο

Δημαρχείο – Σπέτσες, 180 50 Το πρώτο κτίριο που συναντάμε όταν αποβιβαστούμε στο λιμάνι των Σπετσών, Ντάπια, είναι ένα διώροφο, η Καγκελαρία, έτσι έλεγαν το

Μουσείο Σπετσών

Μουσείο Σπετσών – Σπέτσες, 180 50 Το Μουσείο Σπετσών στεγάζεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του

Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών

Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών – Σπέτσες, 180 50 Η Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο. Τα πρώτα χρήματα για την ανέγερση της Καποδιστριακής Αλληλοδιδακτικής

Αρχοντικό Σωτήριου Αναργύρου

Αρχοντικό Σωτήριου Αναργύρου, Nτάπια – Σπέτσες, 180 50 Κτήριο διώροφο λιθόκτιστο. Χαρακτηρίζεται από συμμετρία στις όψεις, ισορροπία στη διάπλαση του όγκου, καθαρότητα των αρχιτεκτονικών μορφών