3 Απριλίου στις Σπέτσες

Ημέρα Υπερηφάνειας και Μνήμης για τις Σπέτσες

 

Αργά το Σάββατο του Λαζάρου, στο σπίτι του Γεωργίου Πάνου, οι πρόκριτοι των Σπετσών έκαναν σύσκεψη για μία ακόμη φορά, συζητώντας αν θα έπρεπε να περιμένουν τους Υδραίους. Αυτή τη φορά όμως οι νεότεροι δεν περίμεναν άλλο και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Αφού διαμαρτυρήθηκαν με φωνές έξω από το σπίτι του Πάνου αποδοκιμάζοντας την κωλυσιεργία των γερόντων, κατέβηκαν ξημερώματα των Βαΐων στο κτήριο της καγκελαρίας που ήταν στο λιμάνι, κατέβασαν από τους εξώστες τα τουρκικά εμβλήματα και ύψωσαν άλλα, που έφεραν το σημείο του σταυρού. Κόσμος πολύς μαζεύτηκε έξω από την Καγκελαρία φωνάζοντας: «Ζήτω το Γένος!» 

Την Κυριακή των Βαΐων, 3 Απριλίου 1821, οι Σπέτσες μπήκαν στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, πρώτες από όλα τα νησιά. Τα ξημερώματα, πριν τη λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο, οι νεότεροι ξήλωσαν τα Τουρκικά εμβλήματα από το διοικητήριο στη Ντάπια (που κατόπιν έγινε Δημαρχείο και ύστερα Λιμεναρχείο).

Σε ανάμνηση αυτής της ιστορικής στιγμής ο Δήμος Σπετσών διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Απριλίου τις ακόλουθες εκδηλώσεις φόρου τιμής στους προγόνους μας.
•    Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου
•    Κατάθεση Στεφάνων στο ηρώο του προαύλιου χώρου του ναού
•    Χαρμόσυνες Κωδωνοκρουσίες από όλους τους ναούς των Σπετσών
•    Αναπαράσταση στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τον ιερό ναό με Σπετσιώτικα Καΐκια της έναρξης της Επαναστάσεως