Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μουσείου Μπουμπουλίνας

Το Μουσείο Μπουμπουλίνας ιδρύθηκε το έτος 1991 από τον απόγονo και  τετρασέγγονό της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας,   κ. Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, στην προσπάθειά του να διασωθεί το αρχοντικό που κινδύνευε από άμεση κατάρρευση.

Τα έσοδα του Μουσείου διαχειρίζεται εταιρία μη κερδοσκοπική με σκοπό την επισκευή και συντήρηση του αρχοντικού, τη λειτουργία του ως μουσείου και πολιτιστικού κέντρου καθώς και τη διάδοση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης και ειδικότερα της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Σπετσών, ακριβώς πίσω από το λιμάνι της Ντάπιας και το έχουν επισκεφθεί πάνω από 550,000 άτομα. 

Το 2010 η Διεύθυνση του Μουσείου συνεχίζοντας την πολιτιστική της παράδοση και με στόχο την ψυχαγωγία των συμπατριωτών και επισκεπτών του νησιού, πραγματοποίησε το 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ με πέντε συνολικά συναυλίες, το οποίο έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης. Σκοπός ήταν και είναι να βοηθήσει στη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, ψυχαγωγώντας τους επισκέπτες, ελκύοντας νέους και βοηθώντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Το 2011 το Φεστιβάλ διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε ένα μεγάλο φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεκατέσσερις  τον αριθμό, με βραδιές όπερας, κλασσικής, έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής/τραγούδι, ιστορικό αφιέρωμα, χοροθέατρο, θεατρικοί μονόλογοι, λογοτεχνία και ποίηση. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετική και ο χώρος γέμιζε σχεδόν ασφυκτικά κάθε φορά.

Το Φεστιβάλ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τους σκοπούς του Μουσείου που είναι η διάσωση και προβολή της πολιτιστική κληρονομιάς και ταυτότητας και αυτό φαίνεται σε πολλά από τα  δρώμενα του,  που έχουν  ιστορικό ή  παραδοσιακό χαρακτήρα. Επιπλέον προσπαθεί να χρησιμοποιεί και τοπικό δυναμικό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε  Σπετσιώτες να αναδειχθούν και ειδικά την μαθητική ηλικία, προσδοκώντας έτσι στη επαφή της με τη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο κλπ. παρά σε άλλες όχι τόσο ήπιες δραστηριότητες.

Το 2012 μετά από προσπάθειες της Διεύθυνσης, το Φεστιβάλ εντάχθηκε στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 – ΠΕΠ Αττικής.

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη για κοινωνικούς λόγους. Από το 2012 αντί εισιτηρίου οι επισκέπτες προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα κλπ. που παραδίδονται στις εκκλησίες των Σπετσών προς υποστήριξη του κοινωφελούς τους έργου.

Πληροφορίες: www.bouboulinaculturalfestival.gr