Ελλιμενισμός

Στις Σπέτσες ο ελλιμενισμός γίνεται σε δύο λιμάνια, στη “Ντάπια” και στο “Παλιό Λιμάνι” (Μπάλτιζα).

Στη Ντάπια ελλιμενίζονται κυρίως τα ιπτάμενα (δελφίνια και katamaran)  που κάνουν τα δρομολόγια Πειραιά-Σπέτσες, το Ferry boat που κάνει το δρομολόγιο Σπέτσες-Κόστα, τα θαλάσσια ταξί και τα τουριστικά καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στις παραλίες του νησιού.

Συγκεκριμένα, στην προβλήτα του Ποσειδωνίου είναι εγκατεστημένα και εν πλήρη λειτουργία 2 Πυλώνες Τροφοδοσίας Σκαφών με 4 θέσεις παροχής ρεύματος και 2 παροχές ύδρευσης το κάθε ένα.  

Στη Ντάπια υπάρχουν δύο προβλήτες, γύρω από το λιμάνι της Ντάπιας, όπου και “δένουν” μικρά ή μεγάλα σκάφη αναψυχής ή άλλα τουριστικά σκάφη.

Το λιμάνι της Ντάπιας είναι τεχνητό και αποτελείται από δύο κρηπιδωμένες προβλήτες με εσωτερικό βάθος 3 μέτρα και εξωτερικό 6,5 μέτρα. Στη βάση της πρώτης προβλήτας σχηματίζεται λιμενίσκος που έχει διάμετρο 90 μέτρα, άνοιγμα εισόδου 40 μέτρα και βάθος 2 μ. έως αβαθή.  Το λιμάνι αυτό εξυπηρετεί επιβατικά, φορτηγά πλοία και μικρά τουριστικά σκάφη με ελάχιστες θέσεις. Στο λιμένα της Ντάπιας δεν παρέχεται ασφάλεια με ανέμους ΒΔ-ΒΑ-Α άνω των 5 μποφόρ.

Στο Παλιό Λιμάνι (Μπάλτιζα) που βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της πόλης, ελλιμενίζονται τα περισσότερα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, από μικρά ταχύπλοα μέχρι μεγάλα κότερα και cruisers, με πρυμοδέτηση/προδέτηση στο εσωτερικό του λιμανιού και αγκυροβολία με την πρόσδεση μακρύ κάβου στην ακτή.

Στο Παλιό Λιμάνι είναι εγκατεστημένα και εν πλήρη λειτουργία 4 Πυλώνες Τροφοδοσίας Σκαφών με 4 θέσεις παροχής ρεύματος και 2 παροχές ύδρευσης το κάθε ένα.  

Ο όρμος της Μπάλτιζας εισχωρεί περί τα 55μ. προς τα Νότια. Το Βόρειο εξωτερικό τμήμα του έχει πλάτος 250μ. και το Νότιο εσωτερικό 75μ.
Στον άξονα που μπαίνουμε στο λιμάνι, το βάθος είναι 7μ. και ελαττώνεται ομαλά μέχρι τα αβαθή στο μυχό. Ο βυθός είναι αμμώδης με φύκια, στέρεος και έχει φωτοσήμανση με κόκκινη σπίθα, ΒΑ της εισόδου του λιμένα.
Ο λιμένας της Μπάλτιζας παρέχει ασφάλεια σε δυνατούς ανέμους με όλους τους καιρούς ενώ με ΒΔ ανέμους η εξωτερική λεκάνη του λιμανιού προσβάλλεται από ενοχλητικό κυματισμό που πολλές φορές γίνεται επικίνδυνος για τα μικρότερα σκάφη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την είσοδο του σκάφους στο λιμάνι όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι λόγω της φουσκοθαλασσιάς που δημιουργείται.

Στο Παλιό λιμάνι υπάρχουν τόσο μόλοι όσο και πλωτές εξέδρες για την εξυπηρέτηση των επιβατών. 

Τη νύχτα οδηγός είναι ο φάρος που βρίσκεται στην άκρη του Παλιού Λιμανιού.
(Αν Λ Ερ 5δ 18/14Μ, τομείς Λ 124μ – 254μ – Ερ 254μ – 258μ – Λ 276μ – 230μ). 
Ο κόκκινος τομέας καλύπτει τους κινδύνους που προέρχονται από τον Αγ. Αιμιλιανό και το Τρίκερι. Κατά την προσέγγιση μην πλησιάζετε τις ακτές στην άκρη του Φάρου γιατί ο φάρος βρίσκεται στο εσωτερικό της ακτής. Συνεχίζοντας, τα φώτα της πόλης και τα φανάρια του λιμανιού διευκολύνουν την αναγνώριση.

Τα σκάφη που ελλιμενίζονται στα δύο λιμάνια των Σπετσών υποχρεούνται στην καταβολή λιμενικών τελών που εισπράττονται από το Λιμενικό Ταμείο.

Τα Pilar λειτουργούν με κάρτα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από υπάλληλο του Λιμενικού Ταμείου τις εξής ώρες: 09:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6974018612

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Φαρικό δίκτυο γύρω από το νησί και στο στενό των Σπετσών, διευκολύνει τον ασφαλή πλου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λειτουργούν οι φάροι:          

Αγιος Αιμιλιανός ΝΔ Ερμιονίδας Αν Λ Ερ 10δ 8/6Μ
Ακρη Φανάρι στις ΣπέτσεςΑν Λ Ερ 5δ 18/14Μ
Μαυρόναβος στη ΝΑ άκρη του νησιούΑν Λ Ερ 2δ 5/3Μ
Μπούρμπουλο νησίδα ΒΔ του νησιούΑν(2) Λ 9δ 7Μ
Χέλι ΒΔ όριο στον όρμο του Π. ΧέλιΑν Λ 1 5δ 5μ

Λιμεναρχείο Σπετσών: 22980 72245
Λιμενικό Ταμείο Σπετσών: 22980 75025