Αδελφοποιήσεις

Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, το Δουβλίνο και το Κορκ στην Ιρλανδία, το Μπαϊλέν στην Ισπανία, το Σλάφκοφ στην Τσεχία, το Τιούκσμπερι στη Βρετανία και την Ύδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.
Ο Δήμος Σπετσών έχει αδελφοποιηθεί με τους παρακάτω δήμους στους οποίους έχουν λάβει χώρα ιστορικής σημασίας γεγονότα και μάχες:

 

Bailen, Ανδαλουσία, ΙσπανίαΈτος αδελφοποίησης 2000.

Στην Bailen έγινε η ιστορική μάχη το 1808 κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ισπανική ανεξαρτησία.  
Η τελετή αδελφοποίησης με  το Δήμο Σπετσών έλαβε χώρα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Αρμάτα 2000» επί δημάρχου Γεώργιου Θυμαρά.
Στα πλαίσια της αδελφοποίησης ο Δήμος Σπετσών προς τιμήν της Bailen επονόμασε  πλατεία που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου σε πλατεία Bailen και την αντίστοιχη οδό σε οδό Ανδαλουσίας και κατά τους επίσημους εορτασμούς γίνεται έπαρση της σημαίας της στο δημαρχείο. Στον κήπο του Δημαρχιακού μεγάρου στα πλαίσια της τελετής αδελφοποίησης έχουν ταφεί και θα ανοιχθούν βάσει πρωτοκόλλου μετά από 100 χρόνια, νομίσματα και είδη παραγόμενα και από τις δύο πόλεις. Επίσης φυτεύτηκε ένα κυπαρίσσι από τον κάθε δήμαρχο στο σημείο, στο οποίο γίνεται και η έπαρση των σημαιών. Έγιναν ανταλλαγές ομάδων μαθητών και επαγγελματιών και από και προς τις δύο πόλεις.
Αντιστοίχως, και η πόλη της Bailen έχει επονομάσει μία πλατεία της σε πλατεία «Σπετσών» προς τιμήν των Σπετσών.